Φιλία - Σχέσεις με τους συμμαθητές


Πρόλογος-εισαγωγή

Η φιλία είναι κάτι πολύ σημαντικό . Χωρίς φίλους η ζωή είναι <<άδεια>>, καθώς δεν έχεις κάποιον να μοιραστείς τα θέματα που σε απασχολούν ή να πεις ένα ανέκδοτο- ακόμα και αν αυτός δεν γελάσει . Παρ’ όλα αυτά η φιλία μπορεί να έχει διαφορετικό νόημα για τον καθένα . Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι σημαίνει , κυρίως ανάλογα με το φύλο (κορίτσι, αγόρι).

Είναι κακό που δεν έχω τα ίδια ενδιαφέροντα με τον φίλο μου ;

Δύο καλοί φίλοι δεν είναι ανάγκη να έχουν τα ίδιαενδιαφέροντα . Μάλιστα σε ορισμένες φιλίες μπορεί να βοηθάει ακόμα πιο πολύ το να έχετε διαφορετικές απόψεις, ταλέντα και γούστο. Γι’ αυτό και δεν θα έπρεπε να ανησυχείς εάν διαφωνείτε για τέτοια θέματα. Εξάλλου όπως ανέφερα και παραπάνω οι λίγες διαφωνίες μπορεί και να βελτιώσουν τη σχέση σας , καθώς εκφράζετε ελεύθερα τη γνώμη σας και δεν υπάρχουν κρυμμένες αλήθειες μεταξύ σας .

Με ποιά κριτήρια επιλέγεις έναν καλό φίλο;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κριτήρια ή και απαιτήσεις, όπως και διαφορετικοί άνθρωποι . Αυτό το ορίζει ο καθένας μας. Συνήθως, ένας φίλος θέλουμε να είναι :

üΕνδιαφέρον

üΑστείος

üΈξυπνος

üΣυναισθηματικός , δηλαδή να εκφράζει την αγάπη του

üΥποστηρικτικός

και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που ο καθένας επιλέγει.

Πώς μπορώ να έχω καλή σχέση με τους φίλους/φίλες μου;

Με όλους τους φίλους σου θα υπάρχουν διαφωνίες, αυτό είναι αναπόφευκτο. Όμως υπάρχουν «έξυπνα κολπάκια» που μπορεί να βοηθήσουν στο να ξεπεράσετε τις εντάσεις σας :

·Καλό είναι να υποχωρείς μερικές φορές, ειδικά σε θέματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία . Εάν εκνευριστείς πολύ, μπορείς να μετρήσεις μέχρι το 10 και να πάρεις βαθιές ανάσες . Όταν θα νιώσεις έτοιμος / έτοιμηπλησίασε τον φίλο σου ή τη φίλη σου και συζητήστε ήρεμα . Εάν αυτός επιμένει τότε δώστου χρόνο να σκεφτεί τα λάθη του.Αν δεν σου ζητήσει συγνώμη ή την επόμενη μέρα σε αγνοεί, τότε ίσως να ήρθε η ώρα να ψάξεις για άλλο «κολλητό» .

·Όταν γίνονται πιο σημαντικοί καυγάδες και νομίζεις πώς έχεις το απόλυτο δίκιο, τότε είναι που πρέπει να εκφραστείς ελεύθερα. Δηλαδή, να του πεις τι σκέφτεσαι για εκείνον εκείνη τη στιγμή- χωρίς υπερβολές. Αυτό θα τον βοηθήσει να βελτιωθεί σαν άνθρωπος και να καταλάβει το άδικο που έχει. Εάν είστε πραγματικοί φίλοι, τότε θα παραμείνετε.

Σε άλλες περιπτώσεις, όταν δεν είσαι σίγουρος εάν έχεις δίκιο, ακολούθησε την πρώτη μέθοδο και μη γίνεις υπερβολικός.

·Αν έχει εκείνος δίκιο, τότε ζήτησέ του ένα «συγνώμη».

Επίλογος

Ελπίζω να σας βοήθησα με τις συμβουλές μου. Τώρα ξέρετε πώς να επιλέξετε ένα φίλο και πώς να του φερθείτε . Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!


Αλεξία Τσίτσικα - Παπαγεωργίου, 12 ετών


17-07-2014